1991 råkade Gabriella Löf ut för en trafik- och ridolycka och fick en hjärnskada. Ridningen har blivit hennes rehabilitering och när hon mår som sämst är det upp på hästryggen hon längtar – först då mår hon bättre. Hon har deltagit i två Paralympics i dressyr, en mycket krävande idrott där samspelet mellan ryttare och häst måste fungera perfekt. I våras kom hon ut med boken Triumf trots allt – från rehabilitering till Paralympics!
– Med boken vill jag öka förståelsen för hjärnskador samt ge tips och råd, både för dem som har en förvärvad hjärnskada och för anhöriga och andra som träffar personer med hjärnskador
I boken använder jag ordet ”hjärnspret” i stället för hjärntrött, eftersom ordet förklarar bättre hur jag känner mig. Att drabbas av ”sprethjärna” är verkligen som att förflyttas till landet annorlunda, säger Gabriella.
Ett uppdrag att förmedla
Gabriella har alltid haft en förmåga att kommunicera och har därför kunnat beskriva och tala om för sin omgivning hur hon upplever saker och ting. En förmåga som är ganska ovanlig hos personer med förvärvade hjärnskador.
Hon kände tidigt att hon hade ett uppdrag eller en skyldighet att beskriva hur det är att leva med en hjärnskada. Hon såg många som for illa på grund av okunskap och fördomar om hjärnskador. Tanken på att hon borde skriva en bok om sina upplevelser pockade på allt mer. Till slut tog hon steget och anmälde sig till en skrivarkurs på Gotland där hon bor.
– Det här var en stor utmaning för mig eftersom jag efter olyckan lätt tappar tråden och är osäker på språket. Första träffen fick jag berätta vad jag hade för målsättning med kursen – att skriva en bok. Läraren tyckte nog till en början att jag hade lagt ribban lite väl högt, berättar Gabriella.
Men hon lyckades och den 18 mars i år var det releaseparty för boken på Burgsviks bibliotek på Gotland.
– Jag läste upp första stycket i boken. Det var en fantastisk stund med en förtätad stämning bland besökarna som bestod av både folk från trakten samt speciellt intresserade.
Gabriella har redan fått mycket positiv respons på boken, både från personer med egen erfarenhet av hjärnskador och från professionen.
– En läkare sa till mig, efter det att han läst boken: ”Jag vet hur man ställer diagnos och vilka symtom hjärnskador ger, men det du beskriver – det visste jag inte.”
– Jag har också märkt på personer i min omgivning att de har fått en bättre förståelse för mig, tillägger Gabriella.
Familjen splittrades
När olyckan inträffade levde Gabriella med sin man och sina två söner som då var två år respektive elva månader.
– Jag bara försvann en dag eftersom jag blev inlagd på sjukhus i flera månader. Det var en stor sorg för mig. Jag var 34 år när jag blev mamma första gången och tyckte det var fantastiskt. Mitt mål var att vara tillgänglig för mina barn – att vara en sådan mamma som alltid har tid att trösta eller läsa en saga.
– Att upprätthålla detta efter olyckan har varit mitt driv och jag känner att jag lyckats med min mammaroll trots allt. Ibland undrar jag hur det skulle ha blivit utan dem. Det är de som gett mig motivation att kämpa så hårt. Men ibland har det varit lika tufft som att tävla på elitnivå, säger Gabriella.
1997 skilde sig Gabriella från sin dåvarande man och de har haft delad vårdnad om barnen sedan dess. Det var svårt att få assistenter och hon hade nio olika när barnen var små. Det var ingen som höll i Gabriellas rehabilitering och det råd hon fick när hon blev utskriven från sjukhuset var i princip att hon skulle gå hem och baka.
– Att jag inte fick leva med mina barn på heltid är min största sorg. Skilsmässan har för mig varit värre än olyckan. Att bryta upp en familj är traumatiskt och det blev oerhört viktigt för mig att visa att jag klarade av att vara ensamstående mamma, säger Gabriella.
Ridning bra rehabilitering
Gabriella har alltid varit en driven person och innan hon fick barn jobbade hon ibland 70 timmar i veckan. Ridning och hästar var tidigt en del i hennes liv, men det var först när hon flyttade till Gotland 1984 som hon fick möjlighet att köpa häst och satsa på ridningen mer seriöst.
– Boken handlar mycket om min rehabilitering genom ridningen. Jag vill att den ska hjälpa andra. Ridning är oerhört bra rehabilitering för personer med hjärnskador. Den har gjort mirakel för mig. Men självklart passar det inte alla, man får hitta sin egen ”grej” och ridningen har varit min.
Den häst Gabriella har nu är noga utvald och tog lång tid att hitta. Den har rätt gångarter, är känslig och lyhörd, med mycket motor och bra psyke.
– Han är lika barnslig som jag och har stor integritet. Jag rider minst fem dagar i veckan och har världens bästa tränare. Vi har tillsammans utvecklat ett speciellt språk och när jag känner mig trött och sliten peppar hon mig och ser bara möjligheter, säger Gabriella.
Gabriella får ingen rehabilitering från samhället, utan sköter den själv genom ridningen.
– Kanske använder jag något annat senare i livet, om jag inte vill ha häst längre. Men jag har inte hittat något som passar mig bättre ännu. Jag kan vara så sjuk när jag börjar rida. Det känns ibland som om hela världen gungar, men efter ridpasset mår jag så mycket bättre. När jag mår dåligt måste jag helt enkelt rida – min man brukar säga: ”Bara vi får dig till stallet så blir allt bra.”
I sin bok skriver Gabriella att rehabilitering är att jämföra med elitträning och hon har ju erfarenhet av både och.
– Jag anser att om man uppbär bidrag så ska man också göra en motprestation – en del blir arga och provocerade av min inställning. Men jag menar utifrån vars och ens förmåga, till exempel om jag lyckas koka kaffe kan jag vara nöjd med mig själv. Jag ser sådana saker som arbetsuppgifter och jag tror att man mår bra av att se det så, förklarar Gabriella.
Sjuk- eller frisksidan
Första tiden efter olyckan hade Gabriella ingen sjukdomsinsikt. Hon var bara glad att hon hade klarat sig och att hon blev bättre. Hon lärde sig gå och tala på nytt. Återhämtningen var snabb och hon upplevde bara segrar.
– Sedan kommer en tid då det inte händer så mycket, då får man välja sjuk- eller frisksidan.
Gabriella arbetar i dag deltid som dietist. Påbyggnadsutbildningen till dietist klarade hon av efter skadan, vilket hon är mycket stolt över. Gabriella sitter också i styrelsen för Personskadeförbundet RTPs lokalförening på Gotland.
– Jag är en i personalgruppen som alla andra. Det är ibland tufft, när jag har sämre dagar. Jag kan hamna i situationer som jag inte rår på. Om jag till exempel anstränger mig för mycket en dag så kan jag behöva sitta i rullstol eller vara hemma och vila nästa, säger Gabriella.
Nya mål
Gabriella har varit med i många internationella tävlingar för landslaget i handikappidrott. Hon har tävlat i Paralympics i Aten 2004 och i Hongkong 2008, två världsmästerskap samt europamästerskap. På medaljlistan har hon tre placeringar i Aten, en internationell seger på för-VM i England, två individuella guld, två silver, ett brons, ett lagguld och ett lagbrons i nordiska mästerskap, guld och silver i SM samt många andra placeringar internationellt och nationellt.
– Jag hoppas kunna vara med på VM nästa år och Rio 2016, men det beror på hur jag står mig internationellt, säger Gabriella.
– Jag har blivit en bättre ryttare under det senaste året. Tidigare hade jag fullt upp med att hålla ihop mig och hästen. Nu har jag börjat med handtag på tyglarna samt stigbyglar med svikt, vilket gör att jag kan göra saker jag inte tidigare kunde.
Unik bok
Boken Triumf trots allt är en unik bok eftersom den är skriven av en person med egen erfarenhet av hjärnskada. Gabriella beskriver på ett personligt och samtidigt sakligt sätt hur det är att leva med en hjärnskada och hur hon hanterar och ser på sin rehabilitering. Boken genomsyras av en positiv anda där fokus är att hitta det friska och se möjligheter i stället för hinder.
– Jag tror att boken är viktig. Lever man med en hjärnskada så är det skönt att höra att andra kan ha liknande problem och man kan behöva förklaring på varför man inte orkar vissa saker. Men boken är också viktig för våra anhöriga samt för personal som möter personer med hjärnskador, avslutar Gabriella.
Boken Triumf trots allt – Från rehabilitering till Paralympics (ISBN 9174654586) finns att köpa på www.adlibris.com, pris 135 kronor.
Text: Helena Tiderman
Foto: Roland Thunholm