Covid-19 ökar behov av rehabilitering

Rehabiliteringsmedicinska mottagningar har på flera håll och på kort tid genomgått stora förändringar. Bakgrunden är bland annat det stora antalet omplaceringar för att klara av vården av covid-19-patienter. Men många patienter som blir friska efter att ha varit allvarligt sjuka i covid-19 kommer att behöva omfattande rehabiliteringsinsatser, särskilt efter en längre tid på en intensivvårdsavdelning (IVA). Det skriver Kristian Borg, professor inom rehabiliteringsmedicin, Karolinska institutet/Danderyds sjukhus, och andra experter i en debattartikel den 28 april i Läkartidningen.

Utöver lungorna kan viruset skada hjärnan och nervsystemet och det kan leda till bland annat minnesförlust, koncentrationssvårigheter, förvirring och trötthet. En del patienter kan även få posttraumatiskt stressyndrom efter IVA-vård med symtom som exempelvis ångest och påträngande minnen. Eftersom dolda funktionsnedsättningar kan ha stora konsekvenser för arbete, fritid och sociala aktiviteter är det viktigt att covid-19-patienter får sina rehabiliteringsbehov bedömda och att behandling ges av multiprofessionella team. Region Sörmland är först ut i landet att inrätta en avdelning med multiprofessionella rehabiliteringsteam som tar hand om covid-19-patienter efter IVA, men även på andra håll i landet pågår förberedelserna.

För att få bättre kunskaper om hur rehabiliteringsbehoven efter en akut covid-19-infektion ser ut undersöker Kristian Borg och andra experter nu hur många som kan ha behov av eftervård och vilken hjälp vården behöver ge.

About the Author