Personskadeförbundet RTPs smärtprojekt var ett samordningsprojekt av vård, omsorg, stöd och service för personer med långvarig/kronisk smärta och avslutades 2009.
Projektet drevs med stöd från Arvsfonden.
Projektet vände sig till
- personer som lever med långvarig smärta
- smärtvården
- specialistvården för Personskadeförbundet RTPs skadegrupper
Syftet var att erbjuda medlemmarna kunskap om smärthantering och därmed öka deras möjligheter till goda coopingstrategier för att leva med smärta och dess långvariga effekter.
Skadespecifika smärtguider och studiehandledning
Fem skadespecifika smärtguider, en för varje skadegrupp, finns. Guiderna innehåller information om smärtfysiologi, smärthantering och kommunikationens betydelse i mötet med vården. Det finns också ett avsnitt om hur vården tycker att smärtan ska utredas och behandlas. I guiderna finns också resultat från medlemsundersökningen och framförallt tips och råd från medlemmar om hur de hanterar sin smärta.
En studiehandledning finns till stöd för att leda en studiecirkel om smärta inom Personskadeförbundet RTP. Man får råd om hur man kan använda Personskadeförbundet RTPs Smärtguider, Smärtrapport och Behandlingsscheman i studiecirkeln. Grundläggande frågor om studiecirklar, rollen som cirkelledare och vad man bör tänka på tas upp. Här finns också förslag på diskussionsfrågor, hemuppgifter och tips.
Syftet är att sprida kunskapen bland medlemmarna för att bidra till att de i första hand ska kunna stärka sina coopingstrategier för att leva bättre med sin smärta. Vi vill också göra det möjligt för våra medlemmar att bli kompetenta vårdkonsumenter och därmed få adekvat smärtvård.
Smärtguiderna och studiehandledningen går att beställa från butiken här på hemsidan eller från förbundskansliet. Kontakta kansliet på 08-629 27 80 eller på info@rtp.se.
Behandlingsschema för smärta
Den 27 april 2007 hölls ”Hur behandlar vi smärta i vården” – konsensuskonferens för diagnosbundna behandlingsalgoritmer för whiplashskador, hjärnskador, ryggmärgsskador och polioskador. Då presenterades och diskuterades de fyra framtagna behandlingsalgoritmerna för smärta efter whiplashskada, hjärnskada, ryggmärgsskada och polioskada. Efter att åsikter och ändringar diskuterats genomfördes ett konsensusförfarande och alla fyra algoritmerna uppnådde konsensus.
Syftet med ett flödesschema är att ge stöd till personer med smärtproblematik i processen att få sin smärta utredd och behandlad på ett adekvat sätt. Flödesschemat ska fungera som stöd för RTPs medlemmar i mötet med sjukvården men även för vården i mötet med RTPs medlemmar.
Flödesschemana kan laddas ner här nedan. Du kan också få de hemskickade för ett självkostnadspris på 50 kr/flödesschema + porto.
Kontakta kansliet på 08-629 27 80 eller på info@rtp.se.
- Behandlingsalgoritm för hjärnskada (pdf, för utskrift)
- Behandlingsalgoritm för hjärnskada (pps, Powerpoint bildspel )
- Behandlingsalgoritm för polioskada (pdf, för utskrift)
- Behandlingsalgoritm för polioskada (pps, Powerpoint bildspel )
- Behandlingsalgoritm för ryggmärgsskada (pdf, för utskrift)
- Behandlingsalgoritm för ryggmärgsskada (pps, Powerpoint bildspel )
- Behandlingsalgoritm för whiplashskada (pdf, för utskrift)
- Behandlingsalgoritm för whiplashskada (pps, Powerpoint bildspel )
Faktainsamling
Kunskapsinhämtning om den smärtvård som är relevant för våra medlemmar. Genom kontakt med olika intressenter som t ex Smärtläkarföreningen, Landstingsförbundet, Socialstyrelsen och andra aktörer/instanser samt SBU: s pågående rapport om långvarig smärta inhämta kunskap till projektet om hur smärtrehabiliteringen är uppbyggd inom vården. Målet var att kartlägga vilka resurser/insatser som är tillgängliga för våra medlemmar med kronisk smärta.
Kartläggningen är genomförd. Kartläggningen kommer att läggas på en databas hos RTP.
Medlemsundersökningen är färdig – Läs rapporten!
Enkäten som gick ut till 1 030 medlemmar besvarades av drygt 700 personer ur RTPs fem skadegrupper samt de med övrig skada. Rapporten visar att ca 70 % lever med långvarig smärta. Många av de medlemmarna har smärta som påverkar dem så mycket varje dag att de har svårt att koncentrera sig och utföra enkla uppgifter.
Rapporten visar också att medlemmarna har fått vänta drygt 4 år och besökt mer än 6 läkare för att få sin smärta utredd och behandlad. Medlemmarna upplever att de bollas runt i vården och får inte den hjälp de behöver.
Dessutom bedömer dem själva att de skulle kunna jobba ca 65 % mer om de inte levde med sin smärta.
Läs hela rapporten som redovisas både för hela förbundet men också separat för RTPs skadegrupper; polioskada, whiplashskada, ryggmärgsskada, hjärnskada och amputerade samt annan skada. Rapporten kan laddas ner i pdf-format. Du kan också få den hemskickad för ett självkostnadspris på 55 kr + porto. Kontakta kansliet på 08-629 27 80 eller på info@rtp.se.