Projektets övergripande syfte var:
- att förstärka sammanställningen och utbudet av information och utbildning till främst två grupper: vårdgivare och polioskadade.
Den slutgiltiga målsättningen var:
- att förbättra bemötandet, diagnostiseringen och behandlingen av personer som antingen haft polio och personer med konstaterad eller misstänkt postpoliodiagnos i såväl primärvård som specialistvård.
Produkter, Rapporter och Resultat
Inom projektets ram genomfördes totalt tolv halvdagsseminarier. Seminarierna vände sig till vårdpersonal och personer som haft polio runt om i Sverige.
Projektet producerade en guide, ”Allt du behöver veta om postpolio – på olika språk”. Boken vänder sig till yrkesgrupper inom sjukvården som kommer i kontakt med personer som haft polio och eventuellt utvecklat postpolio. Den vänder sig också till de som haft polio eller misstänker att de kan ha haft det samt till deras anhöriga.
Boken finns på svenska, arabiska, engelska och franska.
Två filmer producerades i projektet.
”Att ligga steget före – en film om postpolio” – I filmen får vi möta tre personer som alla haft polio och utvecklat postpolio. De har alla på olika sätt hittat strategier för hur det förhåller sig till sin postpolio och därmed uppnår en god livskvalitet. Vi får även möta polioteamet på Universitetssjukhuset i Lund. De beskriver vad rehabiliteringen av en person med postpolio bör innehålla.
”Allt du behöver veta om grodandning” – Detta är en instruktionsfilm, som vänder sig till de som har svaga andningsmuskler eller nedsatt rörlighet i bröstkorgen på grund av framförallt en neuromuskulär sjukdom eller skada som t.ex. en traumatisk ryggmärgsskada eller restsymtom efter polio.