Personskadeförbundet RTP består av medlemmar som har trafik-, olycksfalls- och polioskador samt deras närstående. Medlemmarna kan delas in i följande skadegrupper: personer med en nackskada (till följd av whiplashrelaterat våld), personer med ryggmärgs-, hjärn- och polioskada samt personer som genomgått en amputation.
Nedan hittar du specifik information om våra skadegrupper.
Nackskada
En av Personskadeförbundet RTPs fem prioriterade skadegrupper är nackskada. Med nackskada menar vi en nack- och ryggskada till följd av whiplashrelaterat våld, tidigare kallad whiplashskada. Läs mer här.
Polioskada
År 1953 upplevde Sverige den senaste och största polioepidemin. Många av dem som insjuknade under polioepidemierna på trettio-, fyrtio- och femtiotalet har på senare år fått en ny eller ökad muskelsvaghet och ökad trötthet i kroppen. Det kan värka i muskler och leder. En del fryser lätt och har svårt att tåla kyla. Dessa symtom kallas i dagligt tal för postpolio. Läs mer här.
Hjärnskada
Varje år får uppskattningsvis 70 000 personer hjärnskador. Av dessa får 25 000 personer skador på grund av yttre våld mot huvudet. Många får någon form av bestående hjärnskador. Hur skadan påverkar individen är väldigt individuellt. Symtomen på en hjärnskada varierar beroende på hur omfattande skadan är och vilka delar av hjärnan som skadats. Självklart leder detta till många frågor hos både skadade och närstående och det är viktigt att få tala med någon om det man funderar på. Läs mer här.
Ryggmärgsskada
När man får en ryggmärgsskada förändras livet, men livet tar inte slut. Man är fortfarande samma människa, även om en del av kroppen inte fungerar som förut. Läs mer här.
Amputation
Att förlora ett ben eller en arm innebär en stor förändring av hela livssituationen. Det är många frågor du ställs inför efter en amputation. Kommer jag att kunna gå igen? Hur ska jag klara mig med bara en arm? Finns det bra proteser? Hur ska jag göra för att undvika framtida komplikationer? Läs mer här.