Kommunerna lever inte upp till sitt rehabiliteringsansvar. Därför behövs en nationell kraftsamling för en jämlik och kunskapsbaserad rehabilitering, skriver Fysioterapeuterna och Sveriges Arbetsterapeuter i en debattartikel i Dagens Samhälle.
”Det senaste året har varit mycket speciellt och den pandemi som drabbat Sverige har påverkat oss alla på olika sätt. Den kommunala hälso- och sjukvården har kommit i fokus då många äldre drabbats och behöver långvarigt rehabiliteringsstöd för att återvinna funktioner de haft före insjuknandet. Och detta gäller ju inte enbart äldre. Samtidigt har även pandemin byggt upp en rehabiliteringsskuld på grund av exempelvis inställda behandlingar, hjälpmedelsutprovningar och en minskning vad gäller förebyggande insatser.
Inom 90 av landets 290 kommuner finns det en Medicinskt ansvarig för rehabilitering, så kallade MAR, vars uppdrag är att ansvara för att patienterna får en säker och ändamålsenlig rehabilitering av hög kvalitet och att utveckla den kommunala rehabiliteringsverksamheten.”
Ta del av debattartikeln i Dagens Samhälle
Förra året genomförde Arbetsterapeuterna en undersökning bland landets MARar gällande tillgången till rehabiliterande insatser i landets kommuner. Nu har de genomfört en uppföljande enkät med syftet att jämföra resultatet från förra årets enkät och se om några förändringar skett.
Enkätsvaren visar på en viss förbättring av situationen jämfört med maj 2020. Fortfarande är det dock en tredjedel av kommunerna som inte anser att de lever upp till sitt rehabiliteringsuppdrag.