En ny studie har visat att det varierar hur primärvården behandlar långvariga symtom efter lätt traumatisk hjärnskada. Undersökningen bygger på enkäter som besvarades av både läkare under specialistutbildning och specialistläkare inom Region Stockholms primärvård. Det skriver Läkartidningen idag och rapporterar vidare att 85 procent av enkätdeltagarna vill ha bättre riktlinjer för hur primärvården ska utreda och behandla patienter med långvariga symtom efter lätt traumatisk hjärnskada.
Det fanns däremot mindre osäkerhet kring hur patienter ska tas om hand som söker vård för akuta besvär efter en lätt traumatisk hjärnskada. I artikeln förklaras skillnaden med att det finns riktlinjer för hur akutsjukvården ska behandla patienter med lätt traumatisk hjärnskada och att dessa används även inom primärvården.
Just nu arbetar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, med att utvärdera effekter av rehabiliteringsinsatser vid traumatisk hjärnskada ur ett medicinskt, ekonomiskt, etiskt och socialt perspektiv. Förhoppningen är att kommande SBU-rapport leder till en mer evidensbaserad och likvärdig vård för patienter med långvariga symtom efter lätt traumatisk hjärnskada.